Verdt å vite før man tar opp lån til oppussing

19 Comments

Mange velger å pusse opp boligen sin, både fordi det gjør den triveligere å bo i selv, men også fordi det er en investering som i de fleste tilfeller øker boligens verdi. Noen pusser også opp boligen for å gjøre den klar til utleie. For å finansiere oppussingen finnes det flere alternativer, blant annet forskjellige typer lån og andre finansieringsløsninger. Her ser vi nærmere på noen av mulighetene som finnes når man har bestemt seg for å pusse opp boligen sin.

Forbrukslån

Forbrukslån er en lånemetode som raskt gir penger på konto og som ikke stiller all verdens krav til inntekt, egenkapital osv. Det som er viktig å merke seg når man søker om forbrukslån er rentekostnadene. Rentekostnadene ved et forbrukslån er høyere enn ved andre lån. Grunnen til dette er nettopp det at denne lånetypen er lån uten sikkerhet i andre eiendeler eller formue, og derfor setter banken opp rentene. Renten kan variere fra tilbyder til tilbyder, men ligger normalt en plass mellom 12 og 25 prosent. I enkelte tilfeller, gjerne ved lavere lånebeløp, vil renten komme helt opp mot 30 prosent. Dette betyr i praksis at et forbrukslån raskt vil forrente seg og bli kostbart, hvis man ikke er påpasselig med å betale ned avdragene hver måned. Dette lånet er et av de enkleste å få, men også av de mer kostbare finansieringsmulighetene.

Utvidet boliglån

Å utvide boliglånet er en annen mulighet for å skaffe seg midler til oppussing av bolig. Noen av oss har det som kalles ramme- eller flexilån, og kan selv utvide boliglånet vårt innenfor den rammen vi har fått, mens andre må søke om å få utvide boliglånet sitt. Det er også vanlig å kalkulere inn kostnader til eventuell oppussing i det man tar opp boliglånet, og på den måten søke om mer penger enn man faktisk trenger til kjøpet av boligen. Gjennom å utvide boliglånet forholder man seg til den samme rentesatsen man har fra før, men må regne med økte kostnader, rett og slett fordi lånet blir større. Dette påvirker også nedbetalingstiden på lånet.

Kredittkort

Et kredittkort fungerer på mange måter likt med et forbrukslån. Kredittgrensen man har på kredittkortet er penger som egentlig ikke er egne penger, men som kan benyttes, for eksempel til å dekke utgifter ved oppussing. Sånn sett skiller ikke et kredittkort seg fra andre typer lån. Det finnes mange tilbydere av kredittkort, for eksempel banker. Et lurt tips er å sammenligne kredittkort for å finne det kredittkortet som egner seg best til det behovet man har for penger. På samme måte som ved et forbrukslån er rentene høye på et kredittkort, og det er derfor viktig å kunne betale tilbake kreditten du bruker så raskt som mulig. Når man bruker kredittkort betaler du kun renter av det faktiske beløpet du har brukt, ikke av hele kredittrammen.

Byggelån

Et byggelån er et lån øremerket for å bygge bolig/fritidseiendom eller for å renovere boligen gjennom oppussing. Dette lånet fungerer i praksis slik at du tar opp et byggelån, sender alle fakturaer og regninger tilknyttet oppussingen til banken, som igjen godkjenner disse, før de belaster byggelånskontoen din. Når oppussingen er ferdig vil det du har brukt av byggelånet omgjøres til et vanlig boliglån med tilhørende renter.

Andre finansieringsmuligheter

En mulighet for å finansiere oppussingsprosjektet er å bruke feriepengene. Disse blir normalt utbetalt i juni og er en prosentandel på mellom 10,2 og 14,3 av feriepengegrunnlaget fra i fjor. Feriepengegrunnlaget vil si alle arbeidsvederlag du har fått utbetalt fra arbeidsgiver i løpet av et kalenderår. Dette grunnlaget vil normalt være lavere enn den totale brutto årslønnen siden det ikke beregnes feriepenger av alle utbetalinger.

En annen mulighet er å bevisst betale for mye skatt gjennom året. På den måten vil netto månedslønn bli noe mindre, men man sikrer seg at man får utbetalt en sum i juni, juli eller august, i tillegg til vanlig lønn. For selvstendig næringsdrivende kommer skatteoppgjøret senere, men på samme måte får også næringsdrivende tilbake på skatten hvis de betaler inn for mye. Dette blir da en måte å spare penger på gjennom året, som for eksempel kan finansiere en oppussing man har gått og tenkt på å gjennomføre.

Oppsummering

Det finnes flere muligheter for finansiering hvis man ønsker å pusse opp boligen sin. Hvilket alternativ det er fornuftig å gå for avhenger av forskjellige faktorer, som for eksempel hvor mye penger man trenger og hvor mye man har råd til å betale ned på et eventuelt lån hver måned. Å pusse opp en bolig vil i mange tilfeller øke boligens verdi, så sånn sett kan et lån være en god investering på lang sikt. Ved økt verdi på boligen har man muligheten til å få igjen mer penger enn man brukte på selve oppussingen, og da er det et regnestykke med positivt resultat.

Categories: Søk forbrukslån

19 Replies to “Verdt å vite før man tar opp lån til oppussing”

 1. Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Very helpful information particularly the final phase 🙂 I care for such information much.
  I used to be looking for this particular info for a long time.
  Thank you and good luck.

 2. I would like to thank you for the efforts you’ve put in penning this blog.
  I am hoping to view the same high-grade content by you later
  on as well. In truth, your creative writing abilities has inspired me to get my own site now 😉

 3. Hi, I do believe this is an excellent site. I stumbledupon it 😉 I may return once again since I book-marked it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you be
  rich and continue to help other people.

 4. Hi! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months of hard work due to no back up.
  Do you have any solutions to protect against
  hackers?

 5. Nice weblog here! Also your web site rather a lot
  up very fast! What host are you the usage of?
  Can I am getting your associate link on your host?
  I desire my website loaded up as quickly as yours lol

 6. I like the helpful info you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here
  regularly. I am quite certain I will learn a lot of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 7. Hey! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very
  good gains. If you know of any please share. Cheers!

 8. Greetings from Idaho! I’m bored to death at work so I decided to check out your website on my
  iphone during lunch break. I enjoy the info you present here and can’t wait to take a look
  when I get home. I’m surprised at how quick your blog loaded
  on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyways,
  fantastic site!

Leave a Reply

Your email address will not be published.